SPSS uygulama adımları: Verilerin varsayımları sağlayıp sağlamadığını kontrol ettikten sonra SPSS de Analyze kısmına gelinir açılan pencereden Scale sekmesinin üzerine gelinir. Sonrasında çıkan kısımdan Reliability Analysis tercih edilmelidir. Sonrasında güvenirlik katsayısı hesaplanmak istenen maddeler sol kutucuktan sağ kutucuğa aktarılır. Model kısmından yöntem (cronbach veya Split half ...) tercih edilir. Statistics butonununa tıklayarak ek analizler talep edilebilir. OK tuşuna basıldığında analiz gerçekleşir. 

Güvenirlik analizinin SPSS üzerinden yapılması ve pratik bilgilere ulaşmak için aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz. 


Sonuçların yorumlanması:
SPSS çıktı sayfasındaki Reliability Statistics tablosuna bakıldığında Cronbach alfa değeri görülebilmektedir. Bu değeri aşağıdaki kriterler ile karşılaştırarak değerlendirmesini yapabilirsiniz.

0,00< alfa < 0,40  --->   Sonuçlar güvenilir değil.

0,40 ≤ alfa < 0,60   --->   Sonuçlar düşük güvenilirliktedir.

0,60 ≤ alfa < 0,80   --->   Sonuçlar oldukça güvenilirdir.

0,80 ≤ alfa < 1,00 --->   Sonuçlar yüksek derecede güvenilirdir.

Alfa değerinin 0,60 ve üzeri bulunduğu durumlarda ölçekten elde edilen verilerin güvenilir olduğu sonucu çıkartılabilir. 0,60 ve altında çıkan durumlarda elinizdeki verilerin güvenirliği konusunda şüphe duymalısınız. Bu gibi durumlarda İtem-total statistics tablosundan Cronbach's Alpha if Item Deleted sütununa bakarak hangi maddenin güvenirliği düşürdüğü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Sonuçların Raporlanması:

Elde ettiğiniz sonuçları raporlarken APA 6 stiline göre hazırlanmış tablodan faydalanabilirsiniz. Tablo için tıklayınız.